Mahmut Arıkan: Emekli ikramiyesi 4 kurban fiyatı 15 kat arttı
Partisinin programları kapsamında Antalya’da bulunan Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, kurban fiyatları üzerinden enflasyonda yaşanan artışa dikkat çekti. Arıkan, “7 yılda; 4 kat artan emekli ikramiyesine karşılık, Tam 15 kat artan kurban bedeliyle emekli adeta sistem dışına itildi. Hayatlarımızı karartan, gencimize eve, emeklimizi kuyruğa mahkûm eden enflasyon tam olarak budur” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, partisinin il kongrelerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Antalya’da yerel gazete ve televizyonları ile buluşan Arıkan, daha sonra esnafları ziyaret etti. Sorunlarını dinledi. Arıkan’ın son durağı ise partisinin Antalya İl Başkanlığı’nın 8’inci Olağan İl Kongresi’ne katıldı.
“ANTALYA ÖNCEDEN MİLLÎ GÖRÜŞ YATIRIMLARI İLE ANILIYORDU”
Kongreyi gerçekleştirdikleri kongre merkezinin olduğu yerde yakın bir geçmişte, Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından faaliyete geçirilen Selamet Çırçır ve Prese fabrikalarının olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Arıkan, şunları söyledi:
“Hemen yolun karşısına geçtiğimizde ise Çırçır ve Prese fabrikasında hazır hâle gelen, pamuğun nitelikli ürün hâline getirildiği dokuma fabrikası bulunuyordu. Dokuma fabrikasından çıkın, bu tarafa doğru gelirken sol tarafınızda yine bir Millî Görüş eseri olan ANTALYA- PİL Fabrikasına rastlayacaksınız. 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtında Mehmetçiklerin anavatan ile bağlantısını sağlayan tek ekipman olan telsizleri çalıştıran piller, MKE Antalya Pil Fabrikası’nda üretiliyordu.
“ÖYLE BİR ANTALYA’DAN SAHİPSİZ BIRAKILAN BİR ANTALYA’YA GELDİK”
İşte Antalya böyle bir şehirdi. Ama bugün bambaşka bir tabloyla karşı karşıyayız. Konut olmadığını, kiraların da ateş pahası olduğunu gördük. Kıyıların betonlaşmaya, tarım alanlarının imara kurban gittiğini gördük. Trafik sorunundan, gürültü kirliliğine; plansız yapılaşmadan, otopark sorununa birçok altyapı eksikliğini gördük. Antalya’nın yatırım konusunda ne kadar sahipsiz kaldığını gördük.”
“ONLAR HİPODROM YAPAR BİZ ORGANİZE SANAYİ KURARIZ”
Erbakan’ın, Antalya’da kurduğu ‘Organize Sanayi Bölgesi’ üzerinden mevcut iktidar ile aralarındaki yatırım vizyonları arasındaki farkı anlatan Arıkan, “Bu organize sanayi bölgesi, bugün; 325 üretim tesisinin olduğu, 18.000 kişinin çalıştığı, 100 bin kişinin sebeplendiği dev bir kompleks olarak karşımızda duruyor. Ne tuhaftır ki; AK Parti hükümeti tarafından organize sanayi bölgesinin tam karşısında Yağca mahallesinde, 813 dönümlük araziye bir hipodrom yapıldı. Hâlbuki 813 dönümlük araziye 1 hipodrom yerine her biri 10’ar dönümlük 50 adet fabrika yapılabilirdi. İşte onlarla bizim aramızdaki fark: Onlar at yarışı spikerliği yapar, Biz fabrika yapar, istihdam üretiriz. Aramızdaki fark bu!” dedi.
“TARIM ŞEHRİ OLAN ANTALYA’DA ÜRETİCİ SUSKUN”
İktidarın, tarım politikaları üzerine de değerlendirmelerde bulunan Arıkan, “Bugün Antalya’da bu tarım cennetinde, çiftçimizin nasıl bir cehennemi yaşadığını da gördük. Antalya’nın tarımsal ihracatı yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolar; bu da Türkiye’nin toplam tarımsal ihracatının neredeyse yarısı demek. Ama gelin görün ki, bu kadar bereketin ortasında üretici suskun. Girdi maliyetleri, çiftçiye yaramayan yönetmelikler ve hükümetin pazar politikası çiftçinin belini büküyor. Tarım destek kanununa göre 2025 yılı için verilmesi gerekip de verilmeyen 480 milyar lirayı Saadet iktidarında biz çiftçimize vereceğiz inşallah” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİNİN DERDİNE DERMAN OLACAĞIZ”
Kentte 2016 yılında açılan ve birçok tartışmaya neden olan EXPO alanı ile ilgili de konuşan Arıkan, “Nisan 2016’da açılıp Ekim 2016’da kapanan bir EXPO’muz var. 2017’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tahsis edildi. Şu an in cin top oynuyor. Biz inşallah, bu 1120 dönümlük araziyi ARGE merkezinin olduğu, Ziraat ve Veteriner Fakültelerinin olduğu, ilgili Meslek Yüksek okullarının ve liselerin olduğu, tohumundan gübresine her şeyin şamil olduğu dev bir kompleks haline getireceğiz. Antalyalı çiftçimiz, başı sıkışınca bir çayımızı içmeye EXPO’ya gelecek. Derdine derman olmak için çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“MUHALEFETE ŞAFAK OPERASYONU YAPARSAN TURİST GELMEZ”
Kentte son yıllarda turizmde yaşanan gerilemeye de değinen Arıkan, iktidarın neden olduğu güvensizliğin turizmi etkilediğini belirterek şunları söyledi:
“Turizm şehri diyoruz ama 2024 yılında Antalya’da otellerin doluluk oranı ne kadar oldu biliyor musunuz? Yüzde 68,14 Bunda kimin suçu var? Antalya’nın değil, Antalyalının değil; bu mücevheri değerlendiremeyen iktidarın suçu var! Turizm sektörünün talebi aşırı esnektir. Turistler kendini güvende hissetmediği ülkelere seyahat etmeyi tercih etmezler. Yani öyle şafak baskınlarıyla Genel Başkan, Belediye başkanı almaya devam ederlerse yüzde 60’ı bile göremeyiz!
“BU İŞTE BİR YANLIŞLIK VAR!”
Dahası; Turizm gelirinden Antalya halkı ne kadar pay alıyor? Oteller dolup taşarken, esnaf siftahsız dükkân kapatıyorsa, bu işte bir yanlışlık var demektir. Birçok turizm işletmesinin yabancı sermayeye olan bağımlılığını, ortaklılığını biliyoruz. Yurt dışına ciddi ölçüde kâr transferi yapılıyor, bunun farkındayız. Biz ne yapacağız biliyor musunuz? Bu kar transferini Antalyalı esnafımıza aktaracağız.
Helali hoş olsun! Biz adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Antalya’nın sadece yazın değil, her mevsim yaşanabilir bir şehir olmasını istiyoruz.”
Arıkan, kurban fiyatları üzerinden enflasyonu anlattı: “Emekli ikramiyesi 4 kurban fiyatı 15 kat arttı”
“İŞTE ENFLASYONUN GERÇEK FOTOĞRAFI”
Yaklaşan Kurban Bayramı üzerinden başta emekliler olmak üzere dar ve sabit gelirli vatandaşların yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çeken Arıkan, “2018 yılında başlatılan bayram ikramiyesi uygulamasıyla emekliye bin TL ödeme yapıldı. Tebrik ediyoruz. Burada bir sıkıntı yok. Aynı yıl kurban bağış bedelleri: Türkiye Diyanet Vakfı’nda 850 TL. Türk Kızılayı’nda 850 TL. Mehmetçik Vakfı’nda ise 950 TL idi. Emekli, o yıl aldığı ikramiyeyle bağış yapabildi, hatta cebinde parası bile kaldı. Aradan 7 yıl geçti. 2025 yılına geldiğimizde bayram ikramiyesi bin TL’den 4 bin TL’ye yükseldi. Kurban bedelleri ise Türkiye Diyanet Vakfı’nda 850 TL’den 13 bin 500 TL’ye. Türk Kızılay’ında 850 TL’den 13 bin 250 TL’ye. Mehmetçik Vakfı’nda ise 950 TL’den 14 bin 500 TL’ye yükseldi. 7 yılda; 4 kat artan emekli ikramiyesine karşılık, Tam 15 kat artan kurban bedeliyle emekli adeta sistem dışına itildi. Hayatlarımızı karartan, gencimize eve, emeklimizi kuyruğa mahkûm eden enflasyon tam olarak budur” diye konuştu.
Şenol YILMAZ / Milli Gazete